hosting menu left
hosting menu right

interior design logo

 


 

 

 

Fudbalski klub Sarajevo platio je Čeliku kako bi zenički fudbaleri isprovocirali igrače Željezničara da pretuku radnika na stadionu Bilino polje u Zenici, da udaraju zaštitare, bacaju stolice i baklje u publiku... Ljudi iz Fudbalskog kluba Sarajevo su krivi što su igrači FK Željezničar pokazali najprizemnije nagone i, u maniru huligana, napali sudije, zaštitare i sve što im se našlo na putu. I sve to pred očima bosanskohercegovačke javnosti... Tako to, barem, vide pojedini mediji u Bosni i Hercegovini. Nema veze što se nasilje desilo nakon utakmice između Željezničara i Čelika. Ni to što je Sarajevo u tom trenutku na stadionu Asim Ferhatović Hase pobjeđivalo Mladost iz Doboja kod Kaknja. Sarajevo je krivo za sve.
Nije nikakva novost da su pojedini mediji u Bosni i Hercegovini odavno izgubili kredibilitet. Šta više, rjetki su novinari sačuvali integritet i profesionalnu odgovornost, ali ovo što Avazovi novinari i pojedini portali objavljuju nakon divljačkog ispada fudbalera Željezničara, dolazi iz najcrnjih dubina bh.novinarstva.

Cilj naručilaca i izvođača je jasan: prebaciti pažnju javnosti sa divljačkog ispada igrača Željezničara na izmišljene teorije zavjera. Primitivno udaranje radnika zeničke Albe, šutanje zaštitara, bacanje stolica... Sve je to vidjela bosanskohercegovačka javnost, ali za pojedine novinare divljaštvo ima svoje opravdanje: “ne bi on ali ga ovaj pljun'o”, “sudije s htjele pokazati crveni”, “navijači su njih prvo gađali stolicama”, “branili su trenera...” Duga je lista opravdanja za nasilnike a nijedna osuda, poziv na reakciju nadležnih, odgovornih, društva. Da ne kažemo kako se na ovaj način umanjuju i zasluge igrača Čelika u fer pobjedi.
Možda članovi uprave Fudbalskog kluba Sarajevo smatraju kako je ispod renomea Kluba da odgovaraju na novinarske besmislice ali Udruženje Bordo prijatelji 1946 ne dozvoljava da se svako polupismeno piskaralo iživljava na najvećem Fudbalskom klubu u Bosni i Hercegovini.
Udruženje Bordo prijatelji 1946 očekuje od Uprave da prekine saradnju sa medjima koji su pokušali optužiti FK Sarajevo za nasilje igrača Željezničara. Isto tako očekujemo energičnu reakciju nadležnih tijela u Nogometnom savezu BiH, kao i pravosudnih institucija, da se drastično kazne igrači koji su učestvovali u ovom nasilju, kako se nikada više ovakve scene ne bi ponovile na bh.stadionima.
Vjerujemo da će uprava FK Sarajevo adekvatno reagirati prema zlonamjernim novinarima i medijima, koristeći pri tom sve zakonske mogućnosti. Svjesni smo da pojedini novinari imaju određene simpatije prema nekim klubovima i animozitet prema drugim. Količina njihovog profesionalizma odredit će koliko će emocije uticati na njihove medijske sadržaje ali ništa ne može opravdati podršku nasilničkom ponašanju. Novinari moraju biti svjesni da su oni kreatori javnog mijenja i da imaju društvenu odgovornost. Ukoliko opravdavaju nasilje onda su odgovorni i za posljedice takvog stava i eventualne još opasnije pojave, kako na stadionima, tako i u društvu. Smatramo da FK Sarajevo, prema svojoj filozofiji i imidžu, ne može sebi dozvoliti suradnju sa takvim novinarima i podstrkačima na nasilje.
Pozivamo javnost u Bosni i Hercegovini da traži odgovornost zagovornika nakaradnih vrijednosti. Suprostavimo se nasilju! 

 

 


 


 
website hosting main area bottom