hosting menu left
hosting menu right

interior design logo

 


 

Fudbalski klub Sarajevo završio je sezonu 2015/2016 na 4. mjestu BH Telekom Premijer lige, bez plasmana u evropska nogometna takmičenja, uz ispadanje iz Kupa BiH porazima od tuzlanske Slobode u četvrtfinalnim utakmicama, ukupnim rezultatom 1:5. U ovoj sezoni FK Sarajevo osvojilo je 57 bodova – 18 pobjeda, tri remija i 9 poraza. Mjereno standardima kluba kakav je Sarajevo bila je to neuspješna sezona. Možda čak i jedna od najlošijih u poslijeratnom periodu. Posebno ako se uzme u obzir da je Sarajevo prošle godine bilo prvak BiH, da su izmirena sva dugovanja prema državi i da je Klub pozitivno finansijski poslovao.

HU IZ JU? Šta je uzrok ovakvom padu FK Sarajevo? Najjednostavnije bi bilo reći da je to posljedica niza loših odluka uprave Kluba medjutim, bojimo se da bi takva površna kvalifikacija na neki način donosioce odluka amnestirala od odgovornosti. Donošenje odluka u svakom poslu nosi rizik loše procjene i slabih rezultata. Rekli bi: ko radi taj i griješi. U slučaju FK Sarajevo problem je, hajmo reći – složeniji. Prvo, nejasno je ko donosi odluke u klubu, bile one loše ili dobre. Nije jasno da li svi u lancu odlučivanja znaju odgovor na pitanje ko je ili šta je uprava Kluba? I, na kraju, šta je Fudbalski klub Sarajevo?

U prvom dijelu protekle sezone odluke je donosila uprava Fudbalskog kluba Sarajevo, odnosno 2+1 članova rukovodstva. To su bili g. Edis Kusturica, predsjednik uprave, g. Dino Selimović kao menadžer i g. Abdulah Ibraković, sportski direktor FK Sarajevo. Nakon, okončanja prvog dijela prvenstva stanje se promijeenilo i, prema informacijama koje su prezentirane, ključni donosilac oduka postaje g, Ken Choo. G. Ken je menadžer svih klubova koji su u vlasništvu g. Vincenta Tana, pa tako i u FK Sarajevo. Tanovom odlukom g. Ken je od početka 2016. godine postao neka vrsta tutora upravi kluba. Naravno, pored nabrojane trojice i g. Ken Chooa, u Klubu je bilo angažirano još stručnjaka, neki kao profesionalci-uposlenici, a neki su volontirali. Dakle, u toku prošle sezone desila se promjena na nivou donošenja odluka u Klubu. Ta promjena je uslovila i neke bitne promjene u radu Kluba ali o tome malo kasnije. Dakle, u prvom dijelu sezone uprava je odluke donosila relativno samostalno dok su u drugom dijelu morali svoje odluke provjeravati kod nadređenog Ken Chooa.

O(P)STANAK UŠČUPLIĆA Hronološki gledano ove promjene imale su značajan uticaj na tok dešavanja u prošloj sezoni. Sezonu 2014/2015 Sarajevo je okončalo osvajanjem titule šampiona. Nakon dva ciklusa vođenja kluba u jednoj sezoni, Dženan Uščuplić je doveo tim do šampionske titule. Uprava je smatrala kako je logično i svrsishodno da on vodi klub i u narednoj sezoni.

DOVOĐENJA I ODLASCI IGRAČA Uščuplić je zajedno sa sportskim direktorom doveo značajan broj novih igrača koji su trebali pojačati šampionsku ekipu i napraviti korak naprijed u evropskim takmičenjima...

10.06.2015. Potpisan ugovor sa Almirom Bekićem.

11.06.2015. Potpisan ugovor sa Anelom Hebibovićem.

18.06.2015. Raskid ugovora sa Nemanjom Bilbijom.

25.06.2015. Raskid ugovora sa Ristom Mitrevskim.

26.06.2015. Potpisan ugovor sa Milanom Stepanovom.

27.06.2015. Potpisan ugovor sa Rijadom Kobiljarom i Tomislavom Barbarićem.

01.07.2015. Raskid ugovora sa Adnan Hrelja.

09.07.2015. Potpisan ugovor sa Harmonyem Ikandeom.

16.07.2015. Raskid ugovora sa Dejanom Bandovićem.

22.07.2015. Sarajevo završava kvalifikacije za UEFA-inu Ligu prvaka. Poraženi su od poljskog Lecha ukupnim rezultatom 3:0.

ISPADANJE IZ EVROPE Timu su obezbjeđene kvalitetne pripreme i, nakon niza revolucionarnih i pozitivnih promjena u proteklim godinama, svima su porasla očekivanja. Nažalost, utakmice protiv poljskog Lecha pokazale u da još uvijek nemamo tim za značajnije rezultate u evropskim takmičenjima.

Slijedi:

29.07.2015. Raskid ugovora sa Andrijom Petrovićem.

29.07.2015. Na posudbu u Travnik odlaze Nemanja Anđušić, Germain Kouadio i Rijad Kobiljar.

04.08.2015. Na posudbu u Novi Pazar odlazi Miroljub Kostić.

05.08.2015. Na posudbu u visočku Bosnu odlaze Burović, Handžić i Klarić.

18.08.2015. Prelazak Gojka Cimirota u grčki PAOK za nevjerovatnih 1,3 miliona eura, što je i najveći transfer igrača iz Premijer lige u inostranstvo.

19.08.2015. Na posudbu u Novi Pazar otišao Radoš Protić.

20.08.2015. Prelazak Miloša Stojčeva u grčki Atromitos za, navodno, 250 hiljada eura.

SUSPENZIJE IGRAČA 1 Niz loših rezultata na početku nove sezone Premijer lige ukazivao je da nešto ne štima u sportskom segmentu Kluba. Uprava je u pokušala da reaguje suspenzijma pojedinih igrača ali se činilo da sve izmiče kontroli i da te mjere ne proizvode učinak. Krivica za loše rezultate pokušala se prebaciti na igrače. Igrači koji su donijeli titulu postali su destabilizirajući faktor.

26.08.2015. Suspendovan Radovac, a opomene dobili Alispahić, Velkoski i Duljević. Šef struke Dženan Uščuplić kažnjen zbog neprimjerenih izjava.

VRAĆANJE DUGA

05.09.2015. Fudbalski klub Sarajevo je izvršio uplatu posljednje rate duga prema Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine. Za godinu dana u federalni budžet je uplaćeno skoro dva miliona konvertibilnih maraka. Realizacijom sporazuma Klub je oslobođen kamata i pripadajućeg dijela glavnice. Ovaj podatak je vrijedan divljenja.

HURTIĆ, PRVI PUT Nakon što discplinske mjere nisu proizvele željeni efekat uprava je odlučila smijeniti šefa stručnog štaba Dženana Uščuplića. Na Uščuplićevo mjesto postavljen je Almir Hurtić, dotadašnji direktor Fudbalske akademije FK Sarajevo. Hurtić je doveden kao prelazno rješenje jer se već tada znalo da će na mjesto šefa stručnog štaba doći Miodrag Ješić koji je završavao sezonu u Mijanmaru kao šef stručnog štaba Yangon Uniteda.

08.09.2015. Za šefa skauting službe imenovan Predrag Pašić.

11.09.2015. Smijenjen kompletan stručni štab. Na mjesto v.d. šefa stručnog štaba postavljen Almir Hurtić a službeni predstavnik je Predrag Pašić.

20.09.2015. Suspendovan Milan Stepanov.

DOLAZAK JEŠIĆA I ODLAZAK IBRAKOVIĆA

23.09.2015. Na mjesto šefa stručnog štaba imenovan je Miodrag Ješić.

23.09.2015. Sportski direktor Abdulah Ibraković podnosi ostavku.

U pozadini ovih dešavanja došlo je i do pomenute promjene na nivou donosioca odluka u Klubu. Ovo je bitno jer je, navodno, menadžer svih Tanovih klubova Ken Choo insisitirao na dovođenju Ješića. Do dolaska Ješića privremeni šef stručnog štaba uspijeva da probudi ekipu i pobjeđuje u tri prvenstvene utakmice, a u Kupu BiH je savladana ekipa Zrinjskog. Činilo se tada da Sarajevo kreće u dobrom pravcu i da će Ješić napravit taj dugo očekivani korak naprijed. Od ovog momenta, zapravo, počinje i period vlasti Ken Chooa. Bitno je napomenuti da je opskurnost predloženih kandidata za šefa stručnog štaba, nejasnoće oko predlagača, procedura izbora, uloga Ken Choa i medjusobna konkurentnost kandidata ostavila ogroman prostor za špekulacije koje će uslijediti. S pravom! Naime, iz Kluba su curile sporadične, paušalne, nedovoljne i nepravovremene informacije, u skladu sa potpunim odsustvom bilo kakve PR strategije, što dodatno stvara sumnju u kompetencije odgovornih ljudi kad je ovaj segment poslovanja u pitanju. Također je primjetno da su čelnici FK Sarajevo, posebno Predsjednik Kluba, imali strogo selektivan pristup prilikom pojavljivanja u medijima, mnogo zapaženiji kad su afirmativne stvari u pitanju i nedopustivo rjeđi kad su u pitanju negativne pojave i odjeci! Iz toga se nameće zaključak da su dotični više brinuli o sopstvenom imidžu nego o imidžu samog Kluba kojeg predstavljaju i od kojeg primaju dohodak. Također, tumačenje uloge g. Ken Choa od strane odgovornih osoba stvorilo je dalju konfuziju oko njegove stvarne uloge u Klubu. Prema jednim interpretacijama g. Ken Cho je samo jedan od članova uprave i to u trenucima ked su se predstavljale uspješne akcije Kluba! Prema drugim interpretacijama, kada se trebala utvrditi odgovornost za propuste, g. Ken Choo je bio apsolutni gospodar odlučivanja. Način informiranja pomenutog gospodina od strane odgovornih je potpuna tajna! Jedino što se dalo utvrditi je da g. Choo nije upoznat sa postojanjem navijačkog udruženja BP 1946, uprkos činjenici da članovi Udruženja sjede na rukovodećim mjestima u Klubu. Javašluk ili namjera?

PRVI DERBI Poraz u derbiju donio je neugodno otrežnjenje. Porazi u derbiju teško se praštaju ali je Ješić dobio alibi u činjenici da je preuzeo ekipu neposredno pred utakmicu na Grbavici.

04.10.2015. U derbiju na Grbavici izgubili 1:0.

10.10.2015. Delač ozbiljnije povrijeđen u (nepotrebnoj) prijateljskoj utakmici protiv Novog Pazara u Vrapčićima.

17.10.2015. Potpisan ugovor sa golmanom Bojanom Pavlovićem.

 

TRENING CENTAR Na 69. rođendan Kluba otvoren Trening centar Fudbalskog kluba Sarajevo. Trening centar Fudbalskog kluba Sarajevo dobio je tri terena, dva s prirodnom travom i jedan s vještačkom podlogom. Tereni su osposobljeni sistemom navodnjavanja, te reflektorima koji su u funkciji na svim terenima. To je kapitalan projekat, posebno kad se uzme u obzir stanje u Premijer ligi i dosadašnji način treniranja na raspoloživim terenima.

 

SUSPENZIJE 2 Poraz u Doboju kod Kaknja, od ekipe koja je tek ušla u Premijer ligu, kod navijača je probudio nepovjerenje u stručnost Ješića. Iako je Sarajevo pobjeđivalo realno slabije protivnike, navijači su se sve češće kritikovali Ješića. Ješić i njegovi saradnici pokušavali su prebaciti odgovornost. Kola su se slomila na Bariću, Puzigaći i Tatomiroviću. Nisu bili pošteđeni ni drugi igrači, standardni prvotimci iz ere prije Ješića. Sve to je ostavljalo traga na ekipi ali se o tome nije govorilo u javnosti. Dapače, javno se prikazivalo kako se sve čini u cilju progresa. Na pauzu se otišlo sa porazom od Širokog Brijega. Sankcije protiv sudije Dragana Skakića poslužle su kao alibi za još jedan poraz.

30.10.2015. Barić, Puzigaća i Tatomirović odstranjeni iz prvog tima.

24.11.2015. Potpisani ugovori sa Cesarom Augustom i Emersonom Reisom.

MASOVNI RASKIDI UGOVORA Iako su navjači očekivali da će se Sarajevo pojačati tokom zimske pauze, desilo se suprotno. Ekipu Sarajeva napustilo je 16 igrača. Dovedeno je šest novih igrača. Ispostavit će se da trojica od njih, po svom kvalitetu, ne mogu biti ni na klupi, a da preostala trojica igraju silom prilika jer su rastjerani bolji igrači koji su konkurirali na njihove pozicije.

04.12.2015. Raskid ugovora sa Mariom Barićem.

07.12.2015. Raskid ugovora sa Harmonyem Ikandeom.

20.12.2015. Raskid ugovora sa Radošem Protićem.

21.12.2015. Raskid ugovora sa Senedinom Oštrakovićem.

22.12.2015. Raskid ugovora sa Ivanom Tatomirovićem.

22.12.2015. Potpisan ugovor sa Denijem Simeunovićem.

24.12.2015. Raskid ugovora sa Bojanom Puzigaćom

28.12.2015. Raskid ugovora sa Amarom Burovićem i Rijadom Kobiljarom.

30.12.2015. Raskid ugovora sa Milanom Stepanovim.

08.01.2016. Raskid ugovora sa Nemanjom Anđušićem.

11.01.2016. Raskid ugovora sa Miroljubom Kostićem i Mehmedom Alispahićem.

23.01.2016. Potpisan ugovor sa Denisom Kramarom.

28.01.2016. Na posudbu u Olimpic otišli Anel Hebibović i Ildar Klarić.

04.02.2016. Potpisan ugovor sa Damjanom Krajišnikom.

13.02.2016. Potpisan ugovor o posudbi do kraja sezone sa Harisom Harbom.

19.02.2016. Na posudbu u Travnik otišao Germain Kouadio.

03.03.2016. Odlazi Krste Velkoski a Tomislav Barbarić potpisuje za (Tanov) Kortrjik.

SUKOB SA HUSIĆEM Nakon prve utakmice Kupa BiH protiv Slobode u Tuzli došlo je do sukoba između uprava dva kluba. Najviše eksponirani su bili predsjednik Slobode Azmir Husić i direktor FK Sarajevo Dino Selimović. Snimci neugodnih scena svađe preplavile su medije. Danima se pričalo o tome i svakodnevno su se publicirale razne negativnosti vezane za FK Sarajevo. Rukovodstvo Sarajeva teško se nosilo sa ovom pojavom što je unosilo dodatnu nervozu u Klub. Tu treba akcentirati neadekvatne, neumjerene i nepotrebne istupe čelnika Kluba.Širenje negativnog imidža izazivalo je burne reakcije navijača. Nezadovoljstvo se progresivno širilo na tribinama i kulminiralo je na kraju sezone. Još uvijek nije izvjesno kako će se situacija razvijati na relaciji uprava-navijači.

PISMO TANA, ODLAZAK JEŠIĆA I DOLAZAK HURTIĆA, DRUGI PUT Nakon remija sa Rudarom navijači jasno i glasno traže ostavke i odlazak Ješića. Uprava FK Sarajevo odlučuje da javno prezentira Tanovo pismo u kojem on daje podršku Miodragu Ješiću i stručnom štabu FK Sarajevo. Dva dana nakon objavljivanja pisma i sramnog poraza u Kupu od tuzlanske Slobode 0:3, Ješić dobija otkaz.

Povratak Hurtića na mjesto šefa stručnog štaba u početku je donosio rezultate. Psihološki uzdrmana ekipa kao što je FK Sarajevo u ovom periodu nije mogla bez posljedica preživjeti novi poraz u derbiju. Poraz u derbiju nije uništio šanse za izlazak u Evropu ali ekipa, koja je prošla sve navedeno do sada, nije imala snage da preskoči i tu prepreku. Sarajevo je u sezoni nakon osvajanja titule ostalo bez takmičenja u Evropi. Navijači nisu zadovoljni rezultatima i traže krivca. Pozivaju na ostavke.

24.04.2016. Drugi poraz u derbiju.

07.05.2016. Težak poraz od Slobode - 4:0.

12.05.2016. Uprava Kluba donosi odluku da Hurtić i naredne sezone bude šef Stručnog štaba FK Sarajevo.

15.05.2016. Razočaravajući poraz na AFH od Olimpica koji tako ostaje u Premijer ligi. Sarajevo se oporostilo od ovogodišnjeg takmičenja u Ligi Evrope.

18.05.2016. Prestaje važenje ugovora o posudbi Harisa Harbe.

19.05.2016. Raskid ugovora sa Ildarom Klarićem i Dariom Purićem.

20.05.2016. Produžetak ugovora sa Amerom Bekićem.

21.05.2016. Imenovanje Faruka Ihtijarevića za šefa skauting odjela FK Sarajevo.

26.05.2016. Raskid ugovora sa Denijem Simeunovićem.

EPILOG Iza FK Sarajevo je vrlo dinamična i nemirna sezona. Uprava kluba je u ključnim momentima loše reagirala i to se odrazilo na rezultate: ostanak Uščuplića, odlazak Ibrakovića, prepuštanje kontrole Kenu, dolazak Ješića i katastrofalan prelazni rok. Tu posebno treba istaći voluntaristički pristup prilikom davanja ovlasti i upošljavanja ljudi sa sumnjivim ili nikakvim kompetencijama, od kojih pojedini dolaze iz redova Bordo prijatelji 1946 kao pouzdanog izvora za „krpljenje rupa“ unutar upražnjenih menadžerskih pozicija. Ovog puta su se “zakrpe“ pokazale neadekvatnim. Da li je to stvar kvaliteta samih kadrova ili njihove pogrešne primjene, ostaje da se nagađa! Ipak, ima razloga misliti kako će prije biti ovo drugo! Kada se sve sumira, rezultati nisu mogli biti bolji. Vrijeme je da rukovodstvo izvuče pouke iz ovih lekcija. U upravljačkim strukturama moraju biti ljudi koji imaju viziju i koji neće žrtvovati rezultate Sarajeva zbog udobnosti svojih fotelja. U Klub se moraju dovesti sportski stručnjaci. Ali prije svega neophodno je da odgovorni odlučno i bez uvijanja prihvate krivicu za očajnu sezonu i da se izjasne shodno svojim pozicijama u Klubu u kojoj mjeri participiraju u krivici za rezultatski bilans koji je za mnoge BH klubove nedostižan san ali je za FK Sarajevo ravan katastrofi!

Na kraju podjećamo na rečenicu direktora Seville Ramóna Rodrígueza Verdeja, poznatijeg kao Monchi: “Nitko na stadione ne dolazi s transparentom ‘Kakav sjajan ekonomski rezultat!’ Svi natpisi tiču se pobjeda na terenu i slavljenja naslova.” To je cilj svakog Kluba a posebno Sarajeva.

10.06.2016. Saga se nastavlja...

 

 

 

 

ZAKLJUČCI:

 

Iz svega pobrojanog vidljivo je da se podhitno moraju peduzeti odlučni koraci u cilju saniranja posljedica i preveniranju novih akcija pogubnih po rezultate FK Sarajevo!

Kategoričan stav Udruženja Bordo prijatelji 1946 je:

  1. Uduženje Bordo prijatelji insistira na utvrđivanju okolnosti i određivanju krivaca za sve propuste u toku sezone 2015/16 koji su rezultirali lošim sportskim rezultatima FK Sarajevo. Ovim istovremeno, članovi Udruženja iskazuju svoje nepovjerenje upravljačkoj strukturi Kluba u cjelosti! Pozivamo sve one koji su učestvovali u donošenju odluka za Klub da preispitaju svoje učinke u tome, nedvojbeno utvrde eventualnu vlastitu krivicu u svjetlu nastalih posljedica i da preduzmu korake u skladu sa svojom moralnom odgovornosti.
  2. Udruženje Bordo prijatelji 1946 odlučno je u provedbi odluke po kojoj nije ni do sada, a neće ni u narednom periodu,  delegirati svoje članove na bilo koju upravljačku izvršnu poziciju u Klubu, niti će dozvoliti svojim članovima ponovno samovoljno upošljavanje. To bi proizvelo dualitet članstva koje bi za rezultat moglo imati isključivanje iz Udruženja!
  3. Da će Udruženje Bordo prijatelji 1946 na predstojećoj skupštini FK Sarajevo izaći sa vlastitim prijedlogom organizacione strukture Kluba za naredni period! Napominjemo da se, pri tom, neće upuštati u nominiranje imena za pojedine funkcije kao što nije ni do sada. To stoga što je pitanje kadrova uslovljeno preciznom vlasničkom strukturom Kluba, a i zato što to pitanje smatramo moralnom i nadasve, poslovnom odgovornošću nadležnih ljudi.
  4. Udruženje Bordo prijatelji 1946 će nastaviti praksu pružanja besplatnih intelektualnih usluga Fudbalskom klubu Sarajevo što je i osnovna misija UBP 1946 od osnivanja do danas. Ističemo da ćemo takve usluge pružati isključivo na izričit zahtjev Kluba, odnosno nadležnih osoba unutar Kluba i one će se odnositi isključivo na: pravne, ekonomske, marketinške, medijsko-propagandne i poslove vezane za obilježavanje jubileja i svečanosti FK Sarajevo!
  5. Ko god radi protiv interesa i na štetu Fudbalskog kluba Sarajevo ne može se smatrati navijačem i prijateljem Sarajeva, ne voli Klub i nema našu podršku.

 

Udruženje Bordo prijatelji 1946. 

 

 


 


 
website hosting main area bottom