hosting menu left
hosting menu right

interior design logo

 


 


Bio je četvrtak, 24. oktobar 1946. godine. Grupa hrabrih ljudi, sa jasnom vizijom i odlučnošću, pokrenula je sportsku priču, koja će narednh sedamdeset godina biti mnogo više od sporta. Postat će razlog za radost, slavlje, smijeh, suze i neopisivu ljubav. Razlog da se čovjek rodi, zaljubi u bordo boju, živi i do smrti navija za Fudbalski klub Sarajevo. 
Tog dana, prije sedamdeset godina, za predsjednika je izabran Safet Džinović, dok su za dva potpredsjednika izabrani Vojo Marković i Alojz Stanarević. Izabrani su Upravni i Nadzorni odbor, a onda je na prijedlog predsjednika NO Šefketa Maglajlića odlučeno se novo društvo zove Torpedo, po uzoru na istoimeni klub iz Moskve. Ubrzo je Torpedo je preimenovano u Fudbalski klub Sarajevo, do vječnosti.
Sedamdeset godina živi FK Sarajevo. Bilo je u tih sedam decenija titula, istorijskih i manje istorijskih utakmica, legendarnih poteza i nezaboravnih golova, bilo je uspona ali i padova, i svaki taj pad je bio motiv da Fudbalski klub Sarajevo ustane snažnije. Malo je prostora i vremena da se spomenu svi koji su donosili radost zaljubljenicima FK Sarajeva. Nemoguće je spomenuti sve navijače koji su živjeli za Sarajevo, sve one trenutke radosti, zajedničkih otpjevanih pjesama, a i razočarenja. 

Proteklih sedam decenija FK Sarajevo je prošlo uspone i padove. Svaki period je bio i težak i slavan. Ipak, posljednjih deset godina Sarajevo prolazi kroz vrlo intenzivan period. U momentu kada se činilo da dolaze najcrnji dani za klub, ustali su navijači i zajednički spasili klub i stvorili pretpostavku da Fudbalski klub pozicionira svoje, zaslužene koordinate na svjetskoj mapi fudbala. Klub je dobio investitora i priliku za razvoj. Nažalost, posljednjih godinu dana rezultati ne idu željenim tokom i prijete da ugroze sve ono dobro što je urađeno posljednjih godina. Kao i uvijek, uzrok je ljudski faktor.
U novom broju Bordo fana pokušali smo otkriti uzroke problema u klubu. Zajedno sa akterima dešavanja u klubu posljednjih godina tražili smo ko su odgovorni za loše rezultate, u momentu kada su svi očekivali da klub napravi iskorak naprijed. Uradili smo analizu dešavanja proteklih godinu i po dana. Iskreno, bez ikakvih kalkulacija, napravili smo sveobuhvatnu analizu funkcionisanja kluba, od ciljeva, preko rezultata, komunikacije, finansija, navijača, akademije... Uradili smo ono što se očekivalo da će učiniti čelnici kluba. Nažalost, oni se nikad nisu potrudili da analiziraju svoj (ne)rad. Dokazali su da su svjetlosnim godinama udaljeni od one grupe posvećenih vizionara, koji su tog četvrtka stvorili razlog za život, svakom navijaču FK Sarajevo, protklih 70 godina, ili 25.567 dana, odnosno 2.208.988.800 sekundi. U svakoj toj sekundi stotine hiljada navijača FK Sarajeva, iz generacije u generaciju, dišu za svoj klub. U svakoj toj sekund njihova srca kucaju za bordo boju.
Sretan ti rođendan voljeni klube! 

 

 


 


 
website hosting main area bottom