Tjera li Ajnadžić FK Sarajevo iz Općine Centar

Na sjednici Općinskog Vijeća Općine Centar održanoj 14.12.2017, vijećnici su odbili da se FK Sarajevo uključi u općinski budžet i podrži sa 30.000KM. Tako je inicijativa vijećnika Sulejmana Haljevca i Nihada Uka doživjela neuspjeh. Naime inicijativu je podržalo 15 vijećnika i nedostajao je samo jedan glas. Primjetno je da su poslanici najveće stranke u OV, a iz čijih redova dolazi i općinski načelnik Nedžad Ajnadžić, redom bojkotovali ovu inicijativu. SDA u Općini Centar ima osam zastupnika, a FK Sarajevu leđa su okrenuli svi vijećnici iz ove stranke: Amra Alajbegović, Sejad Đozo, Mustafa Mulić (nisu prisutni bili, op.a.), dok Senad Bosno, Hamdija Hasanović, Lejla Khattab i Edin Mirojević nisu ni glasali, s tim je da Salko Pašović bio suzdržan. Treba reći da nisu samo vijećnici SDA bojkotirali ovu inicijativu već i zastupnici nekih drugih stranaka, ali jedino je kod SDA to glasanje bilo unisono da se FKS po drugu godinu zaredom isključi iz Općinskog budžeta.

U nastavku donosimo listu iz koje možete vidjeti da recimo jedan Samir Fazlić iz Naše Stranke ili Ahmet Gerin iz Stranke penzionera, kao i još neki, na svoju sramotu nisu podržali ovu inicijativu.

Ne treba naglašavati da je obaveza, a i široko rasprostranjena praksa općina i lokalnih zajednica da podrže sportske kolektive koji djeluju u njihovim sredinama. Tako je izgleda svugdje osim u Općini Centar. Takvu podršku ima Čelik u Zenici, Sloboda u Tuzli, Borac u Banjaluci, pa do Širokog…. Ili da se možda osvrnemo po komšiluku, gdje Ajnadžićev stranački kolega iz godine u godinu donira desetostruko veće iznose tamošnjem nogometnom klubu od ovog koji nije dodijeljen FK Sarajevo. Shodno tome nameće se pitanje kako se to kod nas raspoređuju općinski novci i koji kriterij su u pitanju? Tim prije što je riječ o istoj ‘’stožernoj’’ stranci koja bi morala imati principijelan i izbalansiran pristup kad su svi fudbalski klubovi u pitanju. Štaviše, riječ je ne samo o istoj stranci nego i o dvije susjedne općine. Šta opredjeljuje jednog a šta drugog načelnika Nedžada? No to je tema za neko drugo serioznije istraživanje.

Treba napomenuti da je 30.000 KM, koje je Općina Centar trebala izdvojiti, simboličan iznos koji svakako neće utjecati na poslovanje najvećeg kluba u ovoj državi, niti je taj skroman iznos značajna stavka u općinskom budžetu. Međutim, poruka koja se šalje od strane vlasti je višeznačna i zaslužuje dobru analizu. Ovim potezom, vlasti u Općini Centar, na čelu sa načelnikom Ajnadžićem, brutalno poručuju, ne samo fudbalskom klubu Sarajevo, da ga ne cijene i ponižavaju, već i svim njegovim navijačima i simpatizerima, šalju istu takvu poruku.

Želi li zapravo načelnik Ajnadžić ovim poručiti da se FKS tjera iz općine Centar? I šta i kakvi planovi leže iza takve poruke? O tome ćemo možda više saznati u narednom periodu.

FKS u svojim omladinskim pogonima trenira i odgaja oko 400 djece. Posljednja titula BiH kao i državni Kup došla je u ovaj grad zahvaljujući FKS. U bivšoj državi FK Sarajevo je bilo najuspješniji BH klub bez konkurencije i donijelo prvu titulu prvaka u ovu državu.

Treba se osvrnuti i ne neke dušmanske spinove i zlonamjerne interpretacije koje su vežu za FKS i uporno ponavljaju već godinama. Kada je riječ o vlasničkoj strukturi, FK Sarajevo je Udruženje Građana (UG) kao i svi ostali premijerligaški klubovi. S tim da je većinski paket odlučivanja u slučaju FKS plaćen u kešu i stečen na legalan i transparentan način.

FK Sarajevo je jedini klub koji je do sada uspio da privuče ozbiljnu stranu investiciju u ovu državu. Strani investitor je uložio višemilionski iznos, upumpao novac iz inostranstva, otplatio poreske i ostale dugove, te investirao u infrastrukturu i tako stekao većinski paket odlučivanja.

FK Sarajevo na mjesečnoj osnovi uplaćuje najviše poreskog novca, kada je riječ o sportskom kolektivu, i ima najviše zaposlenih na koje plaća pune doprinose i davanja.

Da li je sve to razlog da se FKS kažnjava i tretira kao siroče, ili bi, da je poštenja i pameti, društvo trebalo podržati takve projekte kako bi ohrabrilo druge potencijalne strane investitore?

I na kraju, želimo gospodina načelnika Ajnadžića, kao i vijećnike koji su glasali protiv skromne podrške FK Sarajevo iz općinskog budžeta, upozoriti da nećemo zaboraviti koliko su nam ovaj put ‘’valjali’’. Jasno su nam stavili do znanja koliko nas cijene i drže do nas, pa ćemo to svakako gledati da im vratimo istom mjerom u svakoj prilici, a prvenstveno na sljedećim izborima. Na svakoj sljedećoj utakmici podsjećat ćemo na vaš odnos prema Fudbalskom klubu Sarajevo. I mi, a i druga udruženja okupljeana oko našeg kluba.

Budite sigurni u to!