VIDEO: Sudijske greške u korist FK Željezničar

 

Kao i ranijih sezona, i jesenji dio prvenstva 2017/18 Premijer lige Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri obilježile su sudije. Ništa novo kada su „ljudi u crnom“ u pitanju, rekli bismo. Previđane su ofsajd pozicije, prekršaji nisu sankcionirani, svirani su upitni penali…

Na skoro svim mečevima ove polusezone mogli smo vidjeti veliki broj sudijskih grešaka. Međutim, teško je bilo ne primjetiti da su sudije ove jeseni posebno griješili u utakmicama FK Željezničar, i uvijek, nekako, u njihovu korist.

Tužnije od svega je da ni krovna fudbalska organizacija na tome polju čini vrlo malo, ili skoro ništa. Video koji prikazujemo samo je kap u moru sličnih situacija i primjera koje smo mogli vidjeti na terenima PL BiH ove sezone. Ovaj video samo ilustruje uticaj fudbalskih sudija na ishode utakmica, a na koncu i tabele Premijer lige BiH za ovu sezonu.

Očito nas očekuje zanimljiva završnica prvenstva. Moguće i jedna od najneizvjesnijih. Ulog je visok a pritisci na sudije sigurno veliki. Svaka sudijska odluka biće teža i pod velikom lupom. Zato pozivamo Fudbalski savez Bosne i Hercegovine da preduzme sve što je potrebno kako bi se smanjio direktan uticaj sudijskih ekipa na ishode utakmica a, samim tim, i na kreiranje same tebele. Fudbal u ovoj zemlji potrebno je vratiti u okvire sportskog nadmetanja, a da bi se to uradilo neophodno je pojačati kontrole unutar sudijske organizacije, uvesti više kamera i drastičnije sankcionisati sudije koji kontinuirano prave greške.

Neki možda zaboravljaju da su ovim vremenima video snimci dostupni i da ih je lakše nego ikada proslijediti na bilo koju adresu. Pozivamo FS BiH da obrate pažnju na sudije i da uklone iz bh.fudbala one sudije koji od fudbalskih terena prave pijacu, gdje oni svojim propustima određuju pobjednike, a sebi ubiru profit.

Ukoliko se nastavi tendenciozno suđenje i protežiranje pojedinih klubova, mi ćemo, kao UG Bordo prijatelji 1946, redovno obavještavati UEFA-u i slati im snimke spornih odluka fudbalskih sudija na mečevima Premijer lige BiH. Nedopustivo je, naprimjer, da utakmicu FK Sarajevo protv Širokog Brijega sudi sudija koji je deklarisani navijač FK Željezničar koji je svoju pristrasnost dokazao u više navrata.

Vratimo fudbal na fudbalske terene. Sve je više onih koji ulažu novac u razvoj fudbala u BiH, kao što to pokazuje primjer FK Sarajevo. Dok drugi ulažu novac u kupovine fudbalskih sudija I na taj način namjeravaju doći do šampionske titule.