Grobari bh. fudbala napolje iz Saveza!

Svi koji iole prate bosanskohercegovački fudbal delegiranje Matea Muse za revanš utakmicu Kupa BiH na Koševu dočekali su sa velikim čuđenjem. Znali su o čemu bi se trebalo “raditi” kad je njegov angažman u pitanju, a zato i nije bila potrebna neka pamet. Bilo je za pretpostaviti da će sudija koji je ove sezone već teško oštetio FK Sarajevo u Banja Luci oduzimajući mu čistu pobjedu – a za šta uopšte nije sankcionisan – ponovo uraditi nešto slično. Uostalom na to su ovih dana i ukazivali pojedini mediji.

No, Musa nije radio ništa što i druge sudije poput njega nisu radile u gotovo svakom susretu ove dvije ekipe u posljednjih nekoliko godina, nevezano da li se igralo u Banja Luci ili u Sarajevu, a to je tendenciozno navlačenje za ekipu iz Banja Luke. Bilo da je u pitanju Gigović, Peljto, Musa, Bilbija, Kazlagić, Petrović ili drugi, rezultat je gotovo uvijek isti. Sarajevo je bivalo i kartonirano i rezultatski oštećeno a akterima u žutim dresovima su redovno dodjeljivane visoke ocjene, za dobro odrađen posao. I tako godinama. Sve je prolazilo bez konkretnih akcija ili sankcija krovne institucije uz blage, i gotovo jalove osude javnosti. Jasno, bivši direktor FK Borac a sad predsjednik Komiteta za suđenje – što je vjerovatno i presedan u svijetu – očito nije džaba postavljen na tu “odgovornu” poziciju. Zato je o suđenju naših utakmica protiv Borca, Zvijezde 09 ili Igmana i suvišno govoriti.

I dok se svi pitaju koju i koliku će kaznu dobiti naš klub, mi želimo da upitamo sljedeće: do kada će se ovakvim potezima sudijske organizacije ubijati fudbal u Bosni i Hercegovini? I do kada će komisije i sudije krojiti tabelu i direktno odlučivati o plasmanu ekipa? Ova pitanja postavljamo svima, i onima u institucijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ali i cjelokupnoj javnosti. Za sve ono što Musa i Muse slične njemu rade, otvoreno dijeleći nepravdu na fudbalskim terenima, odgovorni su istinski grobari fudbala koji se nalaze na adresi Saveza u Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu. Hamelj instaliran uglavnom političkim mahinacijama koji je zarobio i opoganio ovaj sport potrebno je zauvijek odstraniti iz bh. fudbala kao bi se na odgovorne funkcije mogli vratiti istinski sportisti i bivši proslavljeni fudbaleri ove zemlje. Bez toga, nikada se ništa promijeniti neće. To nam je valjda svima jasno.

Zato Udruženje građana Bordo prijatelji 1946 pružaju punu podršku FK Sarajevo u njihovoj borbi protiv ove bande i, kao i do sada, stajaće uz svaku odluku koja ima za cilj dobrobit kluba. Treba biti pošten i reći da nije FK Sarajevo jedino protiv kojeg se vodi sudijska kampanja ove sezone, ima tu još nekoliko klubova koje pozivamo da se također oglase i zajedno sa nama podignu svoj glas. Jednom otvoreno, i bez uvijanja, zajedno im trebamo poručiti: Grobari, marš iz saveza!!

P.S. I ako se pitate, šta ako nas kazne? Pa kažnjavaju nas već – sudije nam oduzimaju bodove, sad su nas izbacili iz Kupa BiH. Šta nam još mogu?