Osvrt na istup načelnika Koldže.

Kako to prenosi Faktor.ba 31.10.2017. godine, načelnik općine Novo Sarajevo se pohvalio kako je ovaj nivo vlasti u posljednjih nekoliko godina investirao oko pola miliona maraka državnih para u rekonstrukciju stadiona Grbavica. Najavio je  i nove investicije u stadion koji je u vlasništvu UG FK Željezničar. Agilni načelnik je pri tome i poentirao: ”Red bi bio da nam u rekonstrukciji Grbavice pomognu i vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou.”

Kad smo već kod reda, trebalo bi načelnika Koldžu podsjetiti na neke materijalne činjenice. U jednu ruku, zaista je pohvalno i lijepo da načelnik ulaže u sport i sportsku infrastrukturu. Samo nismo sigurni da je u istoj mjeri lijepo donirati novac poreskih obveznika onim fudbalskim klubovima koji istim tim poreskim obveznicima već duguju višemilionske iznose po osnovu neplaćenih poreza.

Kakvu poruku zapravo načelnik šalje: ”Ne plaćajte porez pa će vam država kanuti šta i cash-u?”. Ni najčestitiji među alanfordovim junacima, Sir Oliver, se ne bi postidio prethodnog biznis koncepta i korelacije između neplaćanja poreza i primanja državnih poticaja.

Smetnuo je s uma Koldžo i činjenicu, a nije on jedini, da u ovom gradu postoji i gradski stadion, u društvenom a ne privatnom vlasništvu, a na kome igra klub koji ne duguje niti jednu konvertibilnu marku poreza ovoj državi, i kojem je također prijeko nužna rekonstrukcija. Valjda zato do sada, sljedeći logiku Koldže i sličnih, nije ni bilo ozbiljnih, gotovo nikakvih, ulaganja u taj stadion.

Pohvalio se još novosarajevski načelnik, sa neskrivenom dozom ponosa i patriotskog zanosa, da su investicije iz njegove općine znatno doprinijele tome da Reprezentacija BiH svoju posljednju zvaničnu utakmicu odigra na Grbavici.

Interesantno bi bilo pitati i načelnika Ilidže, Senaida Memića, da li je i on barem malo ponosan što se ista ta reprezentacija u toku posljednjih kvalifikacija za SP spremala u kampu FK Sarajeva na Butmiru. Nismo međutim sigurni da Memić dijeli Koldžin ushit, jer Općina Ilidža u taj kamp nije investirala novac iz budžeta. Nikakva lova se nije zavrtila pa nema ni potrebe za emotivnim istupima. Cijeli projekat je finansiralo FK Sarajevo, i pri tome još platilo sve poreze i obaveze koji su ti radovi iziskivali.

A vjerovatno je i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpuno ravnodušan prema činjenici da na teritoriji općine Centar egzistira sportski kolektiv, FK Sarajevo, koji ne samo da nije dužnik, nego je sportski subjekt koji redovno, na mjesečnoj osnovi, uplaćuje ubjedljivo najviše novca Federalnoj poreskoj Upravi.  A taj klub je također privukao i najveću inostranu investiciju u BiH ikada kada je sport u pitanju.

Biće da je to razlog za totalno ignoriranje tog kluba kada su u pitanju državne strukture.

No ne treba griješiti dušu i pretjerivati kad je Koldžo u pitanju. Nije njegova pamet dobacila do toga da je “red“ da višemilionskom poreskom dužniku vlasti u Federaciji i na državnom nivou kanu jos nešto i uživo. On je  tek ponovio umotvorinu čelnog čovjeka, i neformalnog vlasnika NK Željezničara, Senada Misimovića. U augustu ove godine na vanrednoj konferenciji za medije u povodu izgradnje južne tribine, taj tranzicijski privredni uspješnik je pozvao državne institucije da investiraju u stadion Grbavicu po osnovu ”partnerstva”. O kakvom  ”partnerstvu”  je riječ pojasnio je Misimović. “Klub može participirati u ukupnom iznosu cijene koštanja tribine od 5.500.000 KM sa 30% novca. Spremni smo biti partner svim institucijama. Na čemu Željezničar temelji održivost partnerstva? Temelji ga na činjenici da smo sportski kolektiv koji je platio najviše poreza” izjavio je ponosno ali skromno Misimović.

Kada je riječ o porezima koji plaćaju fudbalskli klubovi iz FbiH vrijedi vidjeti link ispod.

https://faktor.ba/vijest/koji-premijerligasi-varaju-drzavu-ne-placaju-poreze-a-nemaju-dugovanja-267507

Dakle, ne samo da je u najmanju ruku besramno busati se u prsa parama koje (ne)uplaćuješ u budžet dok državi duguješ milionske iznose, nego treba imati obraz, taj prepoznatljivi DNK, koji se tako često spominje na Grbavici pa u isto vrijeme zahtijevati tzv. ”partnerstvo” i to prema Misimoviću vrlo održivo.  A je li u pitanju partnerstvo, ili nešto drugo, na šta ukazuje  Koldžino papagajsko ponavljanje naučene lekcije, znaju samo njih dvojica. Gazda i načelnik. A možda i još poneko.

A kad smo već kod prepoznatljivog grbavičkog DNK ne možemo a da se ne sjetimo i nekih drugih mitova. Na primjer, onog o klubu koji je već epohama u permanentnom ratu, otporu protiv svake države, sistema i partije. Koldžo i Misimović zorno svjedoče o čemu je tu riječ i kako ti mitovi funkcioniraju u realnosti.

Istovremeno s mitovima, partnerstvom, gazdom i njegovim pratećim načelnikom, funkcioniraju i drugi fudbalski klubovi u ovom gradu. Oni koji svoj odnos, patriotizam prema državi i gradu dokazuju, između ostalog i plaćanjem poreza.

 

Ali u tome valjda i leži razlika između gradskih tj. građanskih klubova i onih drugih ….