Da li se Premijer liga vraća u “mračne godine” i mora li ove sezone FK Borac biti prvak?

Postavljeno pitanje u naslovu ovog obraćanja javnosti se temelji na dešavanjima iz proljetnog dijela prvenstva. Već u pauzi između dva dijela prvenstva se počelo šuškati u kuloarima o takozvanom projektu “Borac šampion”  iako je Borac tada zaostajao dvocifren broj bodova iza prvoplasirane ekipe na tabeli. To je samo po sebi legitimno i svako ima pravo na svoje planove i snove. Međutim, te kuloarske priče su imale i svoj nastavak. Pričalo se da se neće birati sredstva odnosno da će sudije biti direktni izvršioci ovog plana. Tada su to bile kuloarske priče, ali sada nakon šest odigranih kola očigledno je da te priče nisu bez osnova. Iza većine utakmica koje je FK Borac odigrao ovog proljeća vuku se repovi koji su povezani sa sudijama odnosno njihovoj direktnoj pomoći da FK Borac pobjedi. Samo ćemo spomenuti utakmicu u Bijeljini protiv FK Radnik na kojoj je počinjeno niz sudijskih grešaka u korist FK Borca koje su kulminirale dosuđenim penalom za FK Borac što je dovelo do svađe predstavnika klubova. I u utakmici protiv Olimpika odigranoj u Banja Luci nastavljen je taj trend dosuđivanja vrlo spornih jedanaesterac za FK Borac. I onim najnaivnijim je očigledno da FK Borac konstantno spornim situacijama a uz pomoć sudija rješava utakmice u svoju korist.

U isto vrijeme u prošlom kolu cijelokupna BiH javnost je svjedočila ozbiljnim greškama sudije Bilbije kojim je direktno uticao na rezultat meča između FK Velež i FK Sarajevo. Svojim odlukama je stvorio nervozu na terenu  i vrlo lako i ciljano dijelio kartone igračima Sarajeva. Da sudija Luka Bilbija “strateški djeluje” je bilo očigledno kada je izbacio iz stroja dvojicu standardnih prvotimaca FK Sarajevo Oremuša i Pejovića pred predstojeći meč sa FK Borcem.

Neupitno je da je bilo grešaka i na štetu FK Velež, ali su nevjerovatna dva previda na štetu FK Sarajevo kojima je direktno odlučen ishod meča. Prvi kada nije isključio fudbalera FK Velež Zeljkovića koji je kao posljednji igrač odbrane srušio napadača FK Sarajevo Mešanovića u izglednoj situaciji za postizanje gola. Ovo se desilo na početku utakmice kod neriješenog rezultata i dramatično uticalo na dalji tok utakmice. Drugi propust je kruna tendencioznog suđenja na ovoj utakmici. U zaustavnom vremenu je odbrambeni igrač FK Velež hrvačkim zahvatom srušio igrača FK Sarajevo Miličevića u izglednoj poziciji za postizanje gola, ali sudija Bilbija koji je bio na svega nekoliko metara udaljen nije svirao očigledan jedanesterac za FK Sarajevo i tako ponovo direktno uticao na rezultat. Da “sudijska kuhinja” ide prema svom vrhuncu pokazuju i delegirane sudije za naredno kolo.

Naime, u narednom kolu se sastaju FK Sarajevo i FK Borac. Umjesto da to bude festival fudbala jer igraju prvoplasirana i drugoplasirana ekipa već sada je jasno da postoje “mračne sile” u fudbalu koje žele da odrede tok utakmice i prije nego se ona odigrala. Nevjerovatno je da su kao moguće glavne sudije tog meča figurirali notorni Njegomirović koji je već kažnjavan sa deset utakmica u prošlom prvenstvu zbog pomoći FK Borcu, a kada je došlo do neslaganja u komisiji za delegiranje sudija, onda je kao kompromisno riješenje delegiran osvjedočeni mrzitelj FK Sarajeva Elvis Mujić. Nakon tendencioznog suđenja i “masakriranja” FK Mladost Doboj Kakanj u prošlom kolu kao nagradu je dobio da sudi derbi između FK Sarajeva i FK Borac umjesto da bude suspendovan na duži period. Nema potrebe upoznavati širu javnost sa iskustvima koje je FK Sarajevo do sada više puta imalo sa sudijom Mujićem. Svi koji to žele znati već znaju kako Mujić sudi našem klubu. Stoga opravdano sumnjamo da nisu časne namjere u izboru sudija za ovu utakmicu jer znamo da je Elvis Mujić sudija koji sudi  po “instrukcijama” a pogotovo sudi na štetu FK Sarajeva kada je god u prilici. Sa žaljenjem konstatujemo da ova sezona, a posebno njen drugi dio, sve više svjedoči da se premijer ligaško takmičenje vraća u svoje najcrnje dane kada se tabela krojila van terena  a igračima preostajalo tek da proljevaju suze nad očitim krađama kao poslije utakmice u posljednjem kolu između FK Željezničar i FK Mladost Doboj Kakanj.

Stoga Udruženje Bordo Prijatelji upozorava sportsku javnost i ne samo nju na očite pokušaje režije finiša ovogodišnjeg fudbalskog prvenstva Premijer Lige  Bosne i Hercegovine. Koristimo ovo obraćanje da svima poručimo da ćemo se svom snagom boriti protiv pljačkaša maskiranih u sudijske uniforme. Zbog svega naprijed napisanog pozivamo cjelokupnu javnost da pogledaju derbi utakmicu prvenstva i svjedoči načinu na koji će suditi Mujić. Naša jedina želja je da se prvak odluči na sportskom terenu uz fer suđenje i jednake uslove za sve klubove. Želimo festival fudbala, a ne još jednu mučnu utakmicu u režiji sudija kakvih smo se nagledali u prošlosti.

 

I grb što kuca umjesto srca u našim grudima…..