OSVRT NA FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ KLUBA: Menadžment FK Sarajevo nema podršku Bordo prijatelja

Na Skupštini Fudbalskog kluba Sarajevo koja je održana 25. juna u Sarajevu,  predstavnici UG “Bordo prijatelji 1946” naglasili su da trenutni menadžment, na čelu sa direktoricom Sabrinom Buljubašić, nema podršku članova udruženja. Iskorišteno je online učešće Hoang Nguyena, predstavnika Nguyen Hoai Nama, vlasnika većinskog udjela kluba, kako bi se naglasili propusti u upravljanju rashodima prvog tima, zapostavljanju rada Akademije i neracionalnim odlukama po pitanju administracije kluba.  Također, istaknuto je da Upravni odbor kluba ima podršku “Bordo prijatelja”, ali da se očekuje njihova reakcija kako bi se stanje konsolidovalo.

Prema mišljenju predstavnika UG “BP1946”, rashodi prvog tima, a to se prije svega odnosi na plate igrača, su daleko najveća rashodovna stavka u budžetu kluba i pokazuju sve slabosti menadžmenta u vođenju kluba. Neracionalno raspolaganje budžetom pokazalo se prilikom sklapanja ugovora sa igračima. Dogovarane su plate nesrazmjerne kvalitetu pojedinih igrača. Na koncu, rezultati kluba u ovoj sezoni nikako nisu opravdali enormno visoke izdatke za plate igrača. Dogovarane plate su daleko iznad prosjeka Premijer lige BiH, sa igračima su potpisivani nestvarni uslovi za naše prilike, dok neki od tih igrača nisu uopšte igrali za prvi tim.

Omladinski pogon, a prije svega Akademija kluba bila je potpuno van fokusa dugi niz godina. Do dolaska Mattea Cioffia omladinski pogon duže od godinu dana nije imao svog šefa, niti se iko brinuo o tom segmentu kluba. Rezultat nebrige i zapostavljanje omladinskog pogona je značajan pad u „proizvodnji“ mladih igrača za prvi tim.

Posebno je istaknuta neučinkovitost administracije kluba na čelu sa direktoricom Sabrinom Buljubašić. I pored toga što u klubu radi daleko najveći broj zaposlenih u administraciji jednog sportskog kluba u Bosni i Hercegovini, trenutna administracija nije ni blizu potrebne efikasnosti niti željenog standarda. “Bordo prijatelji” su naglasili da za ovo smatraju odgovornom direktoricu kluba Sabrinu Buljubašić.

Istaknuto je da je klub ostvario najveće uspjehe u svojoj istoriji na sportskom planu, od momenta od kada  je Nguyen Hoai Nam preuzeo klub od Vincenta Tana, što je činjenica na kojoj treba čestitati svima koji su bili uključeni u ovaj proces. Nažalost, takvi uspjesi u domaćim takmičenjima nisu doveli do značajnijeg iskoraka na evropskoj sceni, niti plasmana u grupnu fazu bilo kojeg evropskog takmičenja, što bi se moglo smatrati iskorakom u odnosu na predhodni period i rezultate koje je klub ostvarivao.

Sportski uspjesi prikrili su loše upravljanje klubom u tom periodu i neracionalno trošenje budžeta koji je odobren. Predstavnici udruženja navijača su istakli kako nisu bili svjesni dubine problema sa kojima se klub susreće u svakodnevnom radu i ispunjavanju strateških ciljeva  razvoja  kluba, a to je, prije svega, finansijska samoodrživost kluba kao preduslov za daljnji razvoj i sportske uspjehe. To konkretno znači da klub mora samostalno generirati dovoljno prihoda kako bi mogao poslovati bez finansijske podrške Nama ili uz njegovu minimalnu podršku budžetu.

Iako su članovi udruženja ujedno i članovi Skupštine kluba, istaknuto je da su predsatvnici “Bordo prijatelja” postali svjesni situacije tek kada je Hajrudin Kapetanović postao član Upravnog odbora kluba. Jedini izvor informacija su bili godišnji izvještaji o poslovanju kluba koji su pokazivali gubitke iz godine u godinu.

“Bordo prijatelji” smatraju da se ovi negativni trendovi u poslovanju kluba moraju zaustaviti, jer se u suprotnom dovodi u pitanje opstanak FK Sarajevo.